Hudobnici.sk - Tvoj svet hudby

Horehronie JE plagiát!

Aj napriek snahe STV vyvrátiť podozrenie z kopírovania, je jednoznačne Horehronie plagiát!

STV na svojej oficiálnej stránke k obvineniam, že Horehronie je plagiát, uverejnila článok, kde sa snažila za pomoci niektorých odborníkov vyvrátiť toto obvinenenie.

Treba k tomu však dodať, že obidvaja títo odborníci to posudzovali z hľadiska autorského zákona a nie z hľadiska plagiátorstva, teda kopírovania už existujúceho diela za účelom vyzdvihnutia seba na pozíciu autora.

Aby ste si nemysleli, že sa neopieram o fakty, tak presná definícia plagiátu znie:

Plagiát je použitie cudzej výtvarnej, literárnej, vedeckej práce, alebo umeleckého diela (teda aj hudobného) a jeho prezentovanie ako vlastného, vedomé či nevedomé, bez odvolania sa na zdroj.

Tu je nutné zdôrazniť, že použitie pôvodného diela nemusí byť v celku, ale môžu to byť aj jednotlivé časti.

Tak sa teraz pozrime na Horehronie detailnejšie my:

"Formová štruktúra slohy obidvoch piesní má rozsah 16 taktov, z ktorých porovnateľné boli iba štyri, čo činí iba štvrtinu z celkového motivicko-tematického materiálu." - potiaľ s p.Oskarom Lehockým súhlasím.

Avšak tá štvrtina nie je len harmónia, ale celá melódia. V piesni Oj Devojče je to síce len jeda časť, ale v piesni Horehronie je to nosná melódia. Kým pieseň Oj Devojče v interpretácii Toše Proeski & Sintezis z roku 2004 je skutočne prepracovaná do detailov a krásne zaranžovaná, v piesni Horehronie sú len 3 melodické časti. Časť A je sloha, ktorá je presne odkopírovaná od Oj Devojče, potom je tam časť B to je refrén a je tam ešte časť C a to je ten tzv. anjelský spev, ktorý sa v pesničke objaví len raz.

A teraz keď to spočítame tak zrazu to už nie je 1/4 pesničky, ale až 1/3 pesničky (aj viac, keďže časť C zaznie len raz), čo je naozaj dosť.

Dovolím si tvrdiť, že ešte aj tá časť C bola inšpirovaná časťou, ktorú v Oj Devojče spievali vokalistky, aj keď možno nie až tak melodicky, ako skôr aranžérsky.

Celá pesnička Horehronie znie veľmi podobne ako Oj Devojče, avšak po hudobnej a aranžérskej stránke ju považujem len za slabý odvar z originálu.

Pozrime sa ešte na to z rytmickej stránky.
Horehronie je v o niečo rýchlejšom tempe, čo zase umožňuje použiť osvedčený pincíp rytmiky ako používa vo svojich skladbách Ruslana. Ak niekto nevie o čom hovorím, tak nech si vypočuje Ruslanu. Okrem toho aj rytmika v Oj Devojče v zrýchlenom tempe by znela možno nejak podobne ako v Horehroní.

Ale v tomto prípade to už vlastne ani nie je dôležité. Pretože keď vezmem ktorúkoľvek melódiu z ktorejkoľvek pesničky a zmením na nej aranžmány a rytmiku, to ešte neznamená, že ju môžem považovať za svoju. Vo svete sa tomu normálne hovorí cover verzia. Samozrejme, ak máte od koho kúpiť autorské práva, tak si ju môžete potom prezentovať ako vlastnú skladbu.

Čo však v takom prípade, ak je autor neznámy, alebo je viac ako 100 rokov mŕtvy a nikto z jeho príbuzných sa k autorským právam nehlási, alebo pôvodný zdroj je ľudová pesnička? V tomto prípade síce neporušíte autorský zákon, ale to neznamená, že môžete vyhlasovať, že ste autorom vy!
Keď si ešte raz prečítame poučku o tom, čo to plagiát vlastne je, tak prídeme na to, že tam sa autorský zákon nikde nespomína, ale jedná sa čisto len o kopírovanie. Preto nie je podstatné, či autori Horehronia porušili autorský zákon, alebo nie, alebo či pesnička Oj Devojče je pôvodne ľudová, alebo nie, ale od kiaľ vzali nosnú melódiu celej pesničky.

Na základe toho tvrdím aj ja, aj mnohí iní, že skladba Horehronie JE PLAGIÁT !!! A zrejme nás ešte čaká aj veľký medzinárodný škandál a veľká hanba pred svetom, keď si dovolíme na Eurovision Song Contest 2010 poslať takúto, prinajmenšom pochybnú skladbu.

Pripájam ešte linky na porovnanie skladieb:

www.youtube.com/watch?v=W8Ln5Z6Ecu0

www.youtube.com/watch?v=SP5G54dVodo

S jednoduchšími aranžmánmi - ešte viac podobná Horehroniu:

www.youtube.com/watch?v=427gUOvuzIM



Autor: Branislav Rod
Dátum: 12.03.2010
Foto: stv.sk/eurosong/
Zdroj: Hudobnici.sk, stv.sk/eurosong/

Čo si myslíš o tomto článku?

Ak chceš pridať svoj komentár, tak sa prihlás. Ak ešte u nás nie si zaregistrovaný, tak sa zaregistruj.

Autor: rokor
Pridané: 28.01.2011 14:28
O.K.

Si správny človek, opieraš svoje tvrdenie o fakty, takže to nie je len hanobenie. Na Slovensku však nič nové, stačí že to znie pekne a nič nám nevadí. Sme skromný národ, preto sme chudobní aj na kultúru.
Tvoj článok treba viac posunúť medzi verejnosť, určite sa nájde niekoľko jedincov, ktorí si z toho budú vedieť spraviť správny názor.
Vďaka