Hudobnici.sk - Tvoj svet hudby

David Kollar Project - rozhovor

One Night In Budapest

Dávid Kollár je veľmi aktívny a talentovaný hudobmík. Tento všestranný gitarista hrá svoj vlastný experimentátorský stýl s prvakmi jazzu a rocku. Je aj autorom hudby k niekoľkým filmom. Momentálne mu vyšlo nové koncertné DVD nahrávané na živo v klube Take5 v Budapešti, ktoré nahrával s medzinárodným zoskupením hudobníkov. Podľa toho dostalo aj príznačný názov David Kollar International Project: One Night In Budapest.

Na Dávida som si teda pripravil pár otázok a tento rozhovor vám teraz prinášam.

- Ahoj Dávid, prečo práve takéto medzinárodné zoskupenie, to nie je na Slovensku dostatok dobrých hudobníkov? :)

- Určite ich tu pár je. Chcel som pracovať s novými ľudmi. S ľudmi o ktorých nič neviem a oni nevedia nič o mne. Nech nás spája len naša muzika. Podarilo sa to.
Funguje to presne ako má. Navyše si myslím, že v Maďarsku sú školy na oveľa lepšej úrovni. Už priemerný muzikant v Maďarsku má naozaj veľmi bohaté hráčske skúsenosti to ale nieje prípad Adama Marka a Gerga Baranyiho. Toto sú naozaj profíci. Veľmi dobre sa mi s nimi pracuje. A ďalší dôvod je ten, že rád robím veci inak ako ostatní :)

- Viem, že medzinárodné hudobné projekty sú teraz dosť populárne a možno to pre mnohých znie aj atraktívnejšie, ale aj tak si myslím že čisto národné projekty si dokážu zabezpečiť stabilnú poslucháčsku základňu, kým na medzinárodné projekty príde poslucháč skôr len zo zaujímavosti. Nepociťuješ niečo také ako handicap oproti etablovaným národným zoskupeniam?

- Vôbec. Ľudia prišli na muziku. V názve figuruje moje meno. A tým, že je to International je jasné, že je to niečo novšie, iné alebo neviem ako to mám vysvetliť. Navyše to nieje typický projekt, ktorý odohrá jedno turné a rozpadne sa. Sme spolu necelý rok a úspechy sme mali naozaj prekvapujúce aj pre nás samých.

- Ako by si presne charakterizoval hudbu, ktorú s týmto projektom robíte?

- Nazval by som to živelnou energickou hudbou s prvkami jazzu, rocku, ambientnej hudbu a súčasnej experimentálnej hudby, ktorú sme začali v poslednej dobe na koncertoch dosť používať. Naša hudba je naozaj veľmi pestrá. Odohráme rýchlu pecku po ktorej príde úplne kludná skladba bez akejkoľvek gradácie. Myslím, že toto je základný kameň a výhoda našej hudby.

- Od kiaľ vznikol ten podnet natocit DVD z live koncertu v Budapešti?

- Začali sa o nás zaujímať koncertné agentúry z Poľska, Grécka, Srbska a Anglicka.
Potrebovali sme promo materiál, ktorý by sme mohli posielať. Nemali sme dostatok nových skladieb na nahranie spoločného albumu, tak prišla myšlienka nahrať DVD koncert. Koncert vznikol veľmi rýchlo. Adam mi zavolal vo štvrtok, že v nedeľu nahrávame v Budapešti DVD.
Tak sme to tam dobojovali a šiel som domov.

- Má toto DVD aj nejaké zvláštne poslanie?

- Myslím, že nie. Ukázalo nám, že pred kamerami vieme mať trému a zachytilo tento projekt ako na tom naozaj bol v júli 2009. Dnes je však všetko inak :)


- Dozvedel som sa, že v tomot roku 2010 pripravuješ nový album s filmovou hudbou. O aké filmy ide, aj žánrovo?

- Ide o filmy z tvorivej dielne Kovebo group. Sú v nej dvaja mladí režiséri. Mikhail Verner pôvodom z Ruska a Erik Bošnák pôvodom z Ukrajiny.
Za uplynulý rok som pripravil hudbu k piatim filmom. Sú to skôr filmy poetické a experimentálne. Hudba je priamo úmerná k nim.
Rozhodol som sa, že nejaké tracky vyberiem a nahrám to ešte raz na CD.
Na CD je aj ruský rozprávač, elektronická hudba, akordeón na ktorom hrá Peter Katina, piano na ktorom hrá Dano Špiner. Pár zvukových experimentov ako napríklad krčenie novýn, alebo vyrábanie vetra pomocou gitarového kábla...
CD by nevzniklo bez podpory a pomoci mojho veľmi dobrého priateľa Mareka Salku. Vydá to vydavateľstvo Hevhetia. Momentálne sa pracuje na obale.

- Ako si sa vôbec dostal k tomu, že robíš filmovú muziku?

- Mikhail si vypočul nejaké moje nahrávky na Internete a oslovil ma. No a tak sme spolu začali robiť a navzájom sa inšpirovať.

- S ktorými hudobníkmi spolupracuješ na tomto novom albume a aké je tam nástrojové zloženie?

- Ako som už spomínal ja hrám el. gitary, gitarové efekty a guitalele, Mikhail Verner je rozprávač, Peter Katina hrá na akordeóne a Daniel Špiner na piáno.

- Počas svojej hudobnej kariéry si spolupracoval s rôznymi hudobníkmi. Máš nejakých, vyslovene tvojich obľúbených hudobníkov s ktorými sa ti zvlášť dobre spolupracovalo, prípadne aj s ktorými by si ešte rád spolupracoval aj v budúcnosti?

Tak s Adamom Markom a Gergom Baranyim :)

- Prešiel si aj rôznymi hudobnými štýlmi, ako napríklad aj jazzom. Ktorý z týchto štýlov ti tak najviac ostal srdcu blízky?

- Neostal som len pri jazze. V mojej hre sú naozaj malé prvky tohto žánru alebo štýlu. Považujem sa skor za gitaristu, ktorý pracuje s tónom a zvukom. Samozrejme k elektrickej gitare patrí aj takzvaný overdrive alebo distortion čiže je tam aj zvuk rockový. Chcem ísť ďalej v rámci tohto nástroja. Posunúť sa, objaviť v ňom dalšie neobjavené veci.

- Akú hudbu počúvaš? Ktoré sú tvoje nejaké srdcovky?

- Momentálne sa venujem analýze filmových soundtrackov. Nedávno som si pustil moju srdcovku King Crimson a viem zodpovedne a nahlas povedať, že toto je moja najoblubenejšia skupina!

- Čo si myslíš o projekte Hudobnici.sk?

- Myslím si, že je to dobrá vec pretože pomáha hudobníkom ukázať sa a odprezentovať sa.

- Čo by si ešte odkázal na záver našim čitateľom?

- Nech čítajú veľa, čítajú pozorne, navštevujú kino,navštevujú koncerty a nepozerajú tolko televízor pretože to kazí „oči“. :)

Ďakujem za rozhovor a prajem hudobnícky úspešný rok 2010.

- Ďakujem, aj ja prajem všetko dobré.



Autor: Branislav Rod
Dátum: 07.02.2010
Foto: Hudobnici.sk
Zdroj: Hudobnici.sk

Čo si myslíš o tomto článku?

Ak chceš pridať svoj komentár, tak sa prihlás. Ak ešte u nás nie si zaregistrovaný, tak sa zaregistruj.