Hudobnici.sk - Tvoj svet hudby

Cigánski diabli podpísali zmluvu so Supraphonom

Tento týždeň v Prahe podpísali exkluzívnu zmluvu...

Známa slovenská kapela Cigánski diabli tento týždeň v Prahe podpísali exkluzívnu zmluvu na vydanie nového albumu s vydavateľstvom Supraphon. Cigánskym diablom sa tak vďaka tak silnému vydavateľovi otvárajú dvere nielen do Čiech, ale aj do sveta. Skvelí muzikanti už síce majú za sebou úspešné vystúpenia v Berlínskej filharmónii a koncerty vo Francúzsku, Anglicku, Južnej Kórei či Kanade, ale podpisom zmluvy sa konečne dostanú aj na pulty predajní v zahraničí.

Supraphon má zo všetkých aktívne činných vydavateľstiev v strednej a východnej Európe najdlhšiu históriu (ochranná známka spoločnosti bola registrovaná v roku 1932). Archív nahrávok pokrýva viac než osem desaťročí a mapuje diela veľkých klasických skladateľov, interpretov, interpretačné umenie popredných českých umelcov vážnej a populárnej hudby. Supraphon vlastní takmer všetky české nahrávky nahrané pred rokom 1989 a od tohto dátumu neustále buduje svoj rozsiahly katalóg. Ročne vydáva asi 120 albumov mnohých žánrov. Vydané CD a DVD exportuje do sveta prostredníctvom siete 25 partnerov v Európe, USA a Ázii.
Podľa aktuálnej štatistiky IFPI (Medzinárodná federácia hudobného priemyslu, národná skupina ČR) za rok 2009 je vydavateľstvo Supraphon prvý na trhu v rámci domáceho popového repertoáru. Je tomu tak po prvýkrát v novodobej histórii vydavateľstva a pokračuje i vo svojom dominantnom postavení v predajoch zvukových nosičov z oblasti vážnej hudby a hovoreného slova.

Riaditeľka vydavateľstva Iva Milerová k začínajúcej spolupráci s Cigánskymi diablami uviedla: „Silnou devízou Cigánskych diablov je profesionalita – začínajúc virtuozitou každého z muzikantov cez nápadité aranžmány Ernesta Šarköziho až po skvele pracujúci manažment. S takými profesionálmi je pre Supraphon radosť spolupracovať. Verím, že s albumom „Adagio & Furioso“ majú Cigánski diabli silu, znova osloviť veľa poslucháčov nielen na ich domácej pôde, na Slovensku, ale tiež rozšíriť rady fanúšikov v Českej republike i po celom svete. Som presvedčená, že na tejto misii je Supraphon pre Cigánskych diablov tým najlepším partnerom.“

Spoluprácu so Supraphonom si pochvaľuje aj Daniel Rabina, manažér Cigánskych diablov: „Sme nesmierne radi, že sme získali takého silného partnera akým je Supraphon. Silná tradícia a zároveň medzinárodný rešpekt tejto značky je pre nás veľkou výzvou. V kariére Cigánskych diablov ide o ďalší mimoriadne dôležitý moment. Pevne verím, že vďaka dobrému menu, aké Supraphon v zahraničí má, sa nám podarí ešte lepšie osloviť zahraničných promotérov.“

O vzniku albumu, inšpirovaného hitmi klasickej hudby prezradil viac umelecký vedúci Cigánskych diablov Ernest Šarközi: „Klasická hudba sa prelína celou našou kariérou, všetci členovia orchestra majú klasické hudobné vzdelanie. Preto sme si povedali, že dozrel čas na splnenie nášho veľkého sna - album inšpirovaný klasickou hudbou. Ide vlastne o našu poctu takým velikánom ako boli Dvořák, Haydn, Liszt, Brahms, Albinoni a ďalší. Zaujímavosťou je, že všetky skladby sú prearanžované v originálnom štýle Cigánskych diablov, nechýba náš tradičný temperament a živelnosť. Po našich úspešných projektoch so symfonickými orchestrami a interpretmi klasickej hudby ide o náš ďalší dotyk s klasickou hudbou, ktorej sme sami veľkými priaznivcami.„

Obrovskou skúsenosťou bolo nahrávanie albumu Adagio & Furioso aj pre Silviu Šarköziovú, ktorá sa na albume neprezentuje iba ako čelistka, ale už tradične aj ako speváčka: „K obidvom spievaným skladbám na albume som pristupovala s mimoriadnou úctou a rešpektom, napokon, doteraz som sa prezentovala iba ako interpretka cigánskych piesní. Či už ide o skladby Dvořáka alebo Albinoniho, snažila som sa do nich vložiť svojskú farbu a cítenie, ktorým je cigánsky spev unikátny a charakteristický.“

Ďaľšou zaujímavosťou je, že aurorom exkluzívnych fotografií na obal a booklet CD Adagio & Furioso je známy slovenský fotograf Jakub Klimo.


História orchestra Cigánski diabli:
Orchester Cigánski diabli bol založený v roku 2007 a je zložený z ôsmych profesionálnych, klasicky vzdelaných hudobníkov. Od prvého verejného vystúpenia zaznamenal obrovský ohlas nielen u publika, ale aj u hudobnej kritiky. Hudobná virtuozita, neuveriteľná dynamika a nápadité aranžmány behom krátkeho času vzbudili pozornosť u zahraničných promotérov a vystúpenia v prestížnych koncertných sálach ako je Berlínska filharmónia, Istanbulský Is Sanat, účasť na rešpektovanom festivale Kissinger Sommer v Bad Kissingene, ale aj koncerty v Južnej Kórei, na Cypre, v Anglicku, vo Francúzsku, v Kanade, v Estónsku alebo vo Fínsku, sa stali realitou.

Rovnako produktívni sú Cigánski diabli aj v nahrávacom štúdiu, za obdobie svojej existencie vydali už tri albumy, z ktorých každý bol v krátkom čase odmenený platinovou platňou za výborný predaj. Na Slovensku patria Cigánski diabli medzi najpopulárnejšie skupiny tešiace sa veľkému fanúšikovskému a mediálnemu záujmu. Za posledné tri roky stihli odohrať okolo 500 vystúpení.

Medzi časté spolupráce Cigánskych diablov patria aj spoločné projekty s interpretmi klasickej hudby. S mimoriadne úspešným projektom Cigánski diabli & Symfonický orchester absolvovali takmer 50 koncertov s takými symfonickými telesami ako je Cyprus Symphony Orchestra, Moravská Filharmónia Olomouc, Filharmonie Bohuslava Martinů zo Zlína alebo Štátna filharmónia Košice pod taktovkou Aleša Podařila, Petra Breinera alebo Karola Kevického. Veľký ohlas u klasického publika vyvolal aj projekt Haydn a´la Zingarese, ktorý Cigánski diabli realizovali s rakúskym klavírnym virtuózom Paulom Guldom. Na úspech tejto spolupráce, ktorej výsledkom bolo úspešné turné po Nemecku, nadväzuje ďalší projekt s Paulom Guldom, tentokrát venovaný tvorbe Franza Liszta. Jeho premiéra bude na jeseň 2010.



Autor: Branislav Rod
Dátum: 25.05.2010
Foto: Supraphon
Zdroj: Supraphon

Čo si myslíš o tomto článku?

Ak chceš pridať svoj komentár, tak sa prihlás. Ak ešte u nás nie si zaregistrovaný, tak sa zaregistruj.