Hudobnici.sk - Tvoj svet hudby

Zomrel Ronnie James Dio

Zomrel legendárny heavy metalový spevák Ronnie James Dio

Americký spevák Ronnie James Dio, ktorý po niekoľkoročnom pôsobení v legendárnej skupine Rainbow nahradil v roku 1979 v kapele Black Sabbath Ozzyho Osbournea, zomrel vo veku 67 rokov. Informovali o tom jeho manželka a manažérka Wendy.

Dio, ktorý trpel rakovinou žalúdka, skonal v nedeľu 16. mája. "Mnoho, mnoho priateľov a členov rodiny sa s ním mohlo súkromne rozlúčiť predtým, ako zomrel v pokoji," napísala jeho manželka vo vyhlásení. Prostredníctvom sociálnej siete Facebook do pondelka rána zanechalo kondolencie takmer 24-tisíc ľudí.

Ronnie James Dio sa narodil ako Ronald James Padavona do americko-talianskej rodiny v Portsmouthe (New Hampshire). Prezývku si údajne dal po mafiánovi Johnnym Diovi. Po Rainbow a Black Sabbath pôsobil v skupinách Heaven & Hell a Dio.

Formácia Heaven & Hell, ktorú popri Diovi tvorili aj ďalší bývalí i súčasní členovia Black Sabbath - Tony Iommi (gitara), Geezer Butler (basgitara) a Vinny Appice (bicie), mala v lete 2010 odohrať niekoľko koncertov na najväčších letných festivaloch v Európe. Plánované vystúpenia na rakúskom Nova Rocku, piatich vydaniach putovného festivalu Sonisphere (vrátane Česka) a ďalších festivaloch v Taliansku, Španielsku, Portugalsku, Veľkej Británii, Holandsku, Švédsku, Fínsku a Nórsku však boli pred niekoľkými dňami práve pre náhle zhoršený zdravotný stav frontmana zrušené.

Ronnie James Dio bol na hudobnej scéne považovaný za jedného z najvýkonnejších vokalistov. Okrem spevu ovládal aj hru na basgitare, klávesoch či na trúbke. Do histórie heavy metalu sa zapísal aj vďaka popularizácii znamenia "diablove rohy" (vztýčený malíček a ukazovák), ktorý začal na koncertoch používať od svojho príchodu do Black Sabbath.

Na Ronnieho Jamesa Dia spomínajú spoluhráči, sokovia i kapely Kiss, Metallica či Pearl Jam

Americkému rockovému spevákovi Ronniemu Jamesovi Diovi, ktorý v nedeľu 16. mája skonal vo veku 67 rokov, vzdávajú po smrti hold významné osobnosti svetovej rockovej scény. "Metal stratil jeden z najvýraznejších hlasov. Moje srdce patrí jeho rodine a fanúšikom," uviedol vo vyhlásení legendárny Ozzy Osbourne, ktorého práve Dio nahradil na poste speváka v skupine Black Sabbath.Sústrastné odkazy prišli aj od bubeníka Larsa Ulricha z kapely Metallica či od speváka formácie Kiss.

"Ronnie! Ronnie! Ronnie! Ronnie! Milujeme ťa a budeš nám chýbať," zakričal Paul Stanley počas pondelňajšieho koncertu Kiss vo Švajčiarsku. Podľa informácií MTV si na Dia spomenuli aj Pearl Jam počas vystúpenia v Bostone. Do svojho hitu 'Alive' zakomponovali časť skladby 'Heaven And Hell' od Black Sabbath.

Ďalšími interpretmi vyjadrujúcimi rodine a fanúšikom úprimnú sústrasť boli Mastodon a Rob Zombie. Basgitarista Terry "Geezer" Butler, ktorý s Diom pôsobil v skupine Heaven & Hell, uviedol, že chorého speváka navštívil spolu s asi tridsiatimi priateľmi v nemocnici deň pred smrťou. "Vedeli sme, že sa to blíži a smrť je neodvratná. Všetci sme sa s ním chceli rozlúčiť," povedal Butler. "Večer do nemocnice prišiel kňaz a my všetci sme sa modlili pri jeho posteli. Približne hodinu pred polnocou sme jeho izbu opustili a nechali ho len s manželkou Wendy," dodal Butler.

Ronnie James Dio zomrel v nedeľu ráno na následky rakoviny žalúdka. Svet opustil len pár dní po tom, čo jeho skupina Heaven & Hell zrušila všetky letné európske vystúpenia práve pre zhoršený zdravotný stav speváka. Hudobník s občianskym menom Ronald James Padavona, ktorý pôsobil okrem spomínaných skupín aj v kapele Rainbow, po sebe zanechal manželku Wendy, syna Daniela a vnúčatá Julie a Joeyho. Verejná rozlúčka s Diom sa uskutoční 30. mája na cintoríne Forest Lawn v Kalifornii.



Autor: Branislav Rod
Dátum: 20.05.2010
Foto: Facebook.com/OfficialRonnieJamesDio, wikipedia.org
Zdroj: SITA, pm

Čo si myslíš o tomto článku?

Ak chceš pridať svoj komentár, tak sa prihlás. Ak ešte u nás nie si zaregistrovaný, tak sa zaregistruj.