Hudobnici.sk - Tvoj svet hudby

Víťazi ankety Slávik 2008

Dara Rolins menila účesy a kostýmy, Filip Tůma točil svoju moderátorskú premiéru.

Slávnostný sobotný galavečer v bratislavskom Národnom tenisovom centre zvládla Dara Rolins v úlohe moderátorky skutočne bravúrne. Všetky svoje vstupy okorenila extravagantnými účesmi a vyberanou garderóbou. Celému svojmu moderátorskému pôsobeniu dala punc speváčky, keď pri každom vstupe, ktorý otvárala živá kapela, si s ňou zaspievala pár taktov známych hitov upravených ako džingle. Myslím, že organizátori urobili dobre, keď ju do tejto úlohy obsadili. Filip Tůma, ktorý jej robil garde, si odkrútil svoju moderátorskú premiéru na tiež veľmi slušnej úrovni. Konečne Slávik aj vďaka nim nabral obrátky a priblížil sa hudobnej show európskej úrovne.

Slávikov víťazom odovzdávali známe osobnosti hudobného a športového neba, ako napríklad Marián Varga, Peter Nagy, Miriam Kalisová a Rasťo Židek, či herečka Michaela Čobejová.

Sympatické bolo aj uznanie, hoci nie vo forme sošky, vyjadrené Paľovi Hammelovi pri príležitosti jeho 60. narodenín. Zuzana Smatanová, Miko Hladký a Peter Cmorík zaspievali po jednej pesničke z jeho tvorby. Osobne ma najviac potešila pesnička Zvonky v podani Petra Cmoríka. Túto pesničku som si už dávno predstavoval zaspievanú rockovým hlasom a Cmoro tomu dal naozaj ten správny bigbeatový šmrnc. Paradoxne Pavol Hammel nikdy ocenenie slávika nezískal.

Hammelove pesničky ako aj džingle medzi moderátorskými vstupmi výborne odohrala skupina Panama s dobre známym gitaristom, ktorý hral aj v sprievodnej skupine v speváckej súťaži Slovensko hľadá superstar, Jimmim Cimbalom.

V kategórii skupina roka sa na prvom mieste umiestnila nitrianska rocková formácia Desmod. Na druhej priečke sa umiestnil legendárny Elán a na treťom mieste košická skupina No Name. Tí si oproti minulému roku polepšili, Elán a Desmod obhájili minuloročné pozície. 

V kategórii speváčka roka sa zopakovalo poradie z minulého roka. Pre Zlatého slávika si na pódium prišla Zuzana Smatanová. Druhú a tretiu priečku obsadili Katka Knechtová a Zdenka Predná. Zuzana Smatanová si do svojej vitríny môže po sobote vystaviť už štvrtého Zlatého slávika v rade. Nezovšednieva jej to? „Tak sa k tomu stavať nedá. Každý rok to človek čaká oveľa menej. Cítim voči ľuďom, ktorí mi posielali hlasy, veľkú vďaku a pokoru,“ povedala na margo zisku trofeje Zuzana. 

Aj v kategórii spevák sa zišli minuloroční víťazi. Len v inom poradí. Prvenstvo si  obhájil Peter Cmorík. Mário "Kuly" Kollár z druhej pozície vytlačil minuloročného strieborného Mira Žbirku, ktorý skončil tretí. Peter Cmorik si cenu preberal vo veľmi pochmúrnej nálade, keďže len pár dní pred týmto triumfom pochoval svojho otca, a toto víťazstvo mu aj nepriamo venoval. „Majte radi svojich blízkych. Možno ani netušíte, aké je to dôležité,“ odkázal fanúšikom pri preberaní ceny.

Okrem troch hlavných kategórií vyhlásili aj Skokana roka, Objav roka a Rádioslávika pre najvysielanejšieho domáceho interpreta.

 Objavom roka sa stal spevák Adam Ďurica vďaka najnovšiemu hitu Bez servítky. Skokanom roka sa stala skupina Metropolis, ktorá oproti minulému roku postúpila o dvadsaťpäť miest. Rádioslávika pre najhranejšieho domáceho interpreta získala skupina IMT Smile so skladbou Mám krásny sen. Hitom roka sa stala pieseň Lavíny skupiny Desmod. To sa dalo samozrejme čakať, keďže skladba Lavíny je titulnou piesňou najsledovanejšieho slovenského seriálu.

Výsledky Slávik 2008

Kategória Spevák
1.Peter Cmorik – 13017 hlasov
2.Mário Kuly Kollár – 10958 hlasov
3.Miro Žbirka – 9116 hlasov



Kategória Speváčka
1.Zuzana Smatanová – 17108 hlasov
2.Katka Knechtová – 13023 hlasov

3.Zdenka Predná 6378 hlasov

Kategória Skupina
1.Desmod – 25043 hlasov
2.Elán – 8846 hlasov
3.No Name – 6856 hlasov 



Autor: Branislav Rod
Dátum: 02.12.2008
Foto: TASR
Zdroj: Hudobnici.sk, BMG

Čo si myslíš o tomto článku?

Ak chceš pridať svoj komentár, tak sa prihlás. Ak ešte u nás nie si zaregistrovaný, tak sa zaregistruj.