Hudobnici.sk - Tvoj svet hudby

Skupina Polemic vydala výberovku

Slovenská skupina Polemic sa poradila s fanúšikmi a vydala album Best of 1988 - 2008.

Nahrávka prináša 20 piesní z piatich štúdiových albumov a nový singel Viera. Práve ten kapela predstavila ako pilotný singel výberovky. Videoklip k nemu režíroval Braňo Vincze.

Polemic ešte v marci prostredníctvom svojho oficiálneho webu vyzval fanúšikov, aby im pomohli s výberom 20 skladieb na album. Ako v rozhovore pre agentúru SITA prezradil trubkár Petko, záujem ľudí ich príjemne prekvapil. "V priebehu nejakých troch týždňov nám prišlo asi 150 e-mailov, čo je podľa mňa veľmi pekné číslo. Je výborné, že si ľudia dali tú námahu a napísali nám svoje priania," reagoval Petko. V e-mailoch fanúšikov sa objavili piesne, ktoré už mala vybraté aj kapela, "jednoznačne prevládali pesničky Komplikovaná, Baba - ryba, Ja som to vedel, Ako to prežijem". Okrem "hitoviek" sa medzi prianiami objavili aj piesne z prvého albumu, no všetky, ktoré si fanúšikovia zaželali, nemohli z kapacitných dôvodov na album zaradiť. Na výber sa tak dostali "všetky zásadné pesničky", ale miesto si nechali aj pre "tri kúsky, ktoré sa v rozhlasovom vysielaní veľmi neobjavovali" a majú k nim aj po rokoch nadštandardný vzťah: Rudie, Jah Live a Farebná.

V booklete nájdu fanúšikovia okrem obrázkov dosiaľ vydaných albumov skupiny: Do Ska (1997), Yahman! (1999), Gangster-Ska (2000), Nelám si s tým hlavu (2002), Nenudin (2005) a Polemic Live (2007) aj komentár českého "hudobného publicistu vo výslužbe a zapáleného pozorovateľa" Radka Diestlera. "Je to muž s úžasnou spisovateľskou invenciou a nám sa veľmi páči štýl jeho písania, preto sme ho priateľsky oslovili, či by nám nechcel dať nejaký koment k tomuto albumu. Pôvodne napísal asi štvornásobok toho, čo je v booklete, tak sme si povedali, že aspoň na internete zverejníme neskrátenú verziu, lebo by to zabralo celý booklet," doplnil Petko s tým, že chceli obal albumu niečím ozvláštniť. Celý komentár Radka Diestlera si fanúšikovia budú môcť už o niekoľko dní prečítať na oficiálnej stránke www.polemic.sk.

Albumom Best of 1988 - 2008 Polemic ukončil svoju osemročnú spoluprácu s vydavateľstvom Sony BMG. "Za tých osem rokov, čo sme spolupracovali, sme sa posunuli my aj vydavateľský svet. Po vydaní tohto albumu pôjdeme už svojou cestou - nebudeme zmluvne viazaní, preto sme posunuli aj vydanie nového štúdiového albumu," spresnil Petko a dodal, že na nový album už majú pripravenú asi polovicu materiálu. S jeho vydaním ale pravdepodobne počkajú až do jari 2009, aby nemali na trhu zároveň dve platne.

Na koncerty Polemicu sa môžu v lete tešiť fanúšikovia na celom Slovensku a v Českej republike. Od polovice júna do konca augusta ich čaká asi 36 koncertov. Predstavia sa napríklad na Festivale rádia Expres, Topfeste, Dobrom Festivale, Hodokvase, Pohode, Žákovic open, ale aj na všetkých štyroch festivaloch série Orange Summer - na Domaši, Ružinej, Duchonke a Oravskej priehrade.

Piesne, ktoré sa dostali na album Best of 1998 - 2008:
01. DOSKA
02. MESTO
03. BABA – RYBA
04. RUDIE
05. HURIKÁN
06. SLNKO V SIETI
07. ONA JE TAKÁ
08. GANGSTER – SKA
09. AKO TO PREŽIJEM
10. JAH LIVE
11. FAREBNÁ
12. KOMPLIKOVANÁ
13. JA SOM TO VEDEL
14. ŠKANDÁL
15. CONENGRIA
16. NÁDHERNÝ SVET
17. BLÁZNI
18. MEDZI NEBOM A ZEMOU
19. YES YOU´RE RIGHT
20. MLÁDENCI
21. VIERA



Autor: Kvetoslava Rabelyova
Dátum: 17.06.2008
Foto: mix.cz, hudba-music.sk, lyricon.net, supermusic.sk, musicserver.sk, jaslovskebohunice.sk, musicweb.cz, ruzombercan.sk, gregi.net, strahov-open-air.cz, blog.sme.sk
Zdroj: SITA, polemic.sk

Čo si myslíš o tomto článku?

Ak chceš pridať svoj komentár, tak sa prihlás. Ak ešte u nás nie si zaregistrovaný, tak sa zaregistruj.