Hudobnici.sk - Tvoj svet hudby

Nové posolstvo Boba Dylana

Nový štúdiový album Boba Dylana „Together Through Life"...

Vydavateľstvo Columbia Records pred pár dňami upresnilo dátum vydania nového štúdiového albumu Boba Dylana. Together Through Life vychádza 28. apríla a je to Dylanova 46. doska. O tom, že nesmrteľný spevák a skladateľ má stále čo povedať, svedčia recenzie uznávaných hudobných magazínov, v ktorých je nová doska označovaná za kandidáta na album roka 2009.
Dylana k produkcii novej veci inšpirovala balada Life Is Hard, ktorú komponoval pre nový film francúzskeho režiséra Olivera Dahana La Vie En Rose. Krátko na to napísal ďalších deväť skladieb a koncom minulého roka sa Jack Frost ujal produkcie. Výsledkom ich spolupráce je platňa, o ktorej Michael Simmons z Mojo magazínu napísal: „Je to silné a osobné dielo muža, ktorý si v dobe strachu, konformizmu a dehumanizácie myslí stále svoje. Do pekla, nech si doska vyslúži akúkoľvek kritiku, aj tak sa bude uchádzať o najlepší album roka 2009.“ Dylanov pokročilý vek sa odráža predovšetkým v hĺbavých textoch, ktoré pojednávajú o žiali, plynutí času, spomienkach, stratenej láske a smrteľnosti. Čo sa týka hudby a zvuku, Dylan ťaží tradične z folkových a bluesových tém, ale nie je to nič jednoznačné. Veľmi autenticky to opísal Allan Jones z časopisu Uncut: “Together Through Life je jednoduchý výtržnícky jazz. Občas nazlostený, inokedy zábavný a vzápätí drzý.” Allan Jones končí recenziu slovami: „Po prvom vypočutí – skvelý album. Pri opakovanom počúvaní stále lepší a lepší.“
Bob Dylan oslávi v máji 68 rokov a mnohí si ho spájajú skôr s farebnými dodávkami a protivojnovými hymnami ako so súčasnou hudbou. Vo viacerých kritikách sa však objavujú prirovnania k jeho poslednému albumu Modern Times z roku 2006, ktorý dostal platinovú príchuť a debutoval na popredných priečkach predajných hitparád: top 5 v 22 krajinách po celom svete. K umelcovej aktuálnosti prispieva aj fakt, že jeho posledné tri albumy boli hodnotené ako najlepšie v jeho doterajšej kariére.



Autor: Branislav Rod
Dátum: 28.04.2009
Foto: Sony BMG
Zdroj: Sony BMG

Čo si myslíš o tomto článku?

Ak chceš pridať svoj komentár, tak sa prihlás. Ak ešte u nás nie si zaregistrovaný, tak sa zaregistruj.