Hudobnici.sk - Tvoj svet hudby

Morcheeba - nový album vyšiel začiatkom februára

Šiesty album s názvom Dive Deep už zaznamenal predajnosť vyše 6 miliónov kusov po celom svete

Morcheeba je pojem, ktorý je známy každému domácemu poslucháčovi, ako partička prezentujúca sa príjemným mixom triphopu, funku a blues, zahaleným do melancholických melódií. Hlavným motorom kapely sú bratia Paul a Ross Godfreyovci. Tí položili základný stavebný kameň formácie v roku 1995, krátko potom, čo spoluvytvorili 6 skladieb pre Davida Byrna na album „Feelings“. Najprv rozposlali do nahrávacích spoločnosti v Londýne mix svojich inštrumentálnych skladieb, avšak bez veľkej odozvy. Krátko po doplnení zostavy o speváčku Skye Edwards prišla regulérna zmluva a zakrátko realizácia dvoch „EP- čiek“ („Trigger Hippie“ a „Music That We Hear“). Debutový album na seba nenechal dlho čakať, dostal názov „Who Can You Trust“ (1996), priniesol aj prvý veľký hit „Trigger Hippie“ a trio ho podporilo na svetovom turné v spoločnosti napr. Fiony Apple. Väčšina skladieb z tohoto albumu sa nesie vo veľmi príjemnom triphopovom duchu doplnenom o posmutnelé texty speváčky Skye.



Po dvoch rokoch od úspešnej prvotiny vydala Morcheeba nahrávku „Big Calm“ a hitmi ako „The Sea“ či „Let Me See“ si upevnila svoju obľubu u prevážne mladých poslucháčov. Skupina bola na vzostupe a nahrávka naviac ukázala príklon k popovému žánru, nájdeme tu však i hip-hop alebo disko. Album „Fragments Of Freedom“ slávil úspech u publika mnohých žánrov, skupinu posunul do spoločnosti veľkých popových hviezd – skladba „Rome Wasn't Built In A Day“ slávila úspech v nejednom hitparádovom rebríčku. Obdobne sa darilo aj  nasledujúcej singlovke „Be Yourself“. Dalšiu nahrávku vydala Morcheeba až o štyri roky neskôr pod názvom „Charango“(2002), avšak už s menším ohlasom hudobnej verejnosti. Na spoluprácu na albume boli prizvaní rôznorodí hostia - medzi nimi Kurt Wagner zo skupiny Lambchop, alebo rapper Slick Rick. Celú svoju doterajšiu tvorbu zrekapitulovala Morcheeba na kolekcii najväčších hitov pod názvom „Parts of the Process“ (2003). Zakrátko opúšťa kapelu speváčka Sky, aby sa mohla venovať rodine a svojim projektom. Bratské duo však čoskoro povolalo náhradu v podobe vokalistky Daisy Martey, ktorá pôsobila v kapele Nooday Undegroond. Zakrátko vyšla nahrávka „Antidote“(2005) – viacmenej akustické hudobné dielko s nádychom psychodélie.



A čo prinesie nová nahrávka Morcheeby, ktorá sa volá „Dive Deep“ a vyšla 4.februára 2008? Ako už úvodný singel „Enjoy The Ride“ naznačil, môžeme očakávať príjemnú, zvukovo priezračnú hudbu v strednom tempe s dokonalým tanečným ťahom. To všetko  za doprovodu celého zástupu hostí. Medzi nimi napríklad: speváčka-skladateľka Judie Tzuke, Thomas Dybdahl z Nórska, či rapper Cool Calm Pete. Nesmieme zabudnúť ani na francúzsku speváčku Mandu, ktorá kontaktovala Paula a Rosa prostredníctvom stránok Myspace.com a jej najväčší sen bol spievať práve v skupine Morcheeba.



Repertoár z tohoto nového albumu a všetky zásadné skladby predstaví Morcheeba v rámci svojho aprílového koncertu na Slovensku.
 


Zostava : The Godfrey Bros., Manda (spev), Bradley Burgess (spev & basa), Andy Nunn (klávesy) a Andy Robertson (bicie).






Zdroj: TICKETPRO

Foto:morcheeba.co.uk



Autor: Branislav Rod
Dátum: 09.02.2008

Čo si myslíš o tomto článku?

Ak chceš pridať svoj komentár, tak sa prihlás. Ak ešte u nás nie si zaregistrovaný, tak sa zaregistruj.