Hudobnici.sk - Tvoj svet hudby

John McLaughlin na ONE DAY JAZZ festivale

Svetova  gitarova legenda John McLaughlin na „ONE DAY JAZZ“ festivale v Bratislave.

One Day Jazz festival je voľný koncept jazzových večerov,ktorý otvára svoju prvú sériu koncertov 20.mája v bratislavskej Incheba Expo Aréne. 
Hlavnú hviezdu týchto jazzových „sessions“ v budúcnosti vždy podporia skupiny z Usa, Európy a Slovenska. Prioritou festivalu je prehĺbiť vzťahy medzi domácou a zahraničnou jazzovou scénou a samozrejme prinášať tých najkvalitnejších umelcov tohto progresívneho žánru na medzinárodnej scéne.


„Inšpirovali sme sa so stále narastajúcim záujmom o dobrú a kvalitnú hudbu, ktorá je inšpirujúca nielen pre bežného poslucháča, ale aj pre hudobníkov, ktorí si budú môcť častejšie zahrať na spoločných pódiách a vytvárať stále nové vzťahy s medzinárodnou jazzovou a kreatívnou scénou. Prvú sériu 20. mája otvorí John McLaughlin and The 4th Dimension, Kaltenecker trio a Oskar Rozsa Project” povedal Martin Valihora, teraz v úlohe organizátora a zástupcu agentúry Q-Zone, ktorá toto podujatie pripravuje.

Legendárny gitarista, skladateľ a inovátor John McLaughlin sa po vyše dvadsiastich rokoch vracia opäť na Slovensko so svojím jazz-rockovým projektom The 4th Dimension.


John McLaughlin sa narodil roku 1942 vo Veľkej Británii a na gitaru sa naučil hrať ako samouk. Postupne sa zaradil medzi najlepších gitaristov sveta a najväčšie hudobné legendy. Nahrával s Milesom Davisom, Carlosom Santanom, Waynom Shorterom, Chickom Coreom, Tonym Williamsom, Stingom, Jimim Hendrixom, Al Di Meolom, Pacom De Luciom či s London Symphony Orchestra.
 V 70.rokoch sa stal, ako mnoho dalších západnych hudobníkov, žiakom indického guru Sri Chinmoya a prijal meno Mahavishnu. Je držiteľom niekoľkých cien Grammy a ďalších ocenení ako Najlepší jazzový gitarista alebo Najlepší gitarista vôbec.
Pre jeho štýl hrania je charakteristická neuveriteľná rýchlosť, sila a virtuozita. Na svojom konte má množstvo albumov, či už so svojimi projektami, napr. Mahavishnu Orchestra, Shakti, The Free Spirits, Heart of Think, alebo ako hosťujúci gitarista.

Do Bratislavy zavíta spoločne s mladými a vynikajúcimi hudobníkmi - Mark Mondesir na bicie nástroje, Gary Husband na keyboardy /tiež známy z formácie Level 42/ a Hadrien Feraud na basovú gitaru. Po rokoch meditatívnej a veľmi krehkej hudby na rozhraní jazzu a klasickej hudby, sa so svojou skupinou The 4th Dimension vracia prekvapivo ku svojím dravejším jazz-rockovým začiatkom. Ostrý zvuk funkových figúr prechádza k delikátnym dohrám a sú patrné návraty k vplyvom etnickej hudby. John Mclaughlin neváha tiež využíť najmodernejšiu elektroniku. 
Program koncertu bude vychádzať z jeho najnovšieho CD Industrial Zen, ktoré je kritikmi považované za jedno z jeho najvydarenejších albumov jeho dlhej hudobnej kariéry.


viac na: www.johnmclaughlin.com
/
www.youtube.com/watch?v=tIH7LeokNvc





Autor: Branislav Rod
Dátum: 13.05.2008
Foto: montrealjazzfest.com,grc.me.uk,cs.cf.ac.uk,italway.it,crossroadsguitarfestival2007.com,allaboutjazz.com,northcoastjournal.com,guitar-channel.com,godinguitars.com
Zdroj: ticketportal.sk, johnmclaughlin.com

Čo si myslíš o tomto článku?

Ak chceš pridať svoj komentár, tak sa prihlás. Ak ešte u nás nie si zaregistrovaný, tak sa zaregistruj.