Hudobnici.sk - Tvoj svet hudby

Jethro Tull

JETHRO TULL v tomto roku špeciálnym turné oslavujú štyridsiate výročie od vydania debutového albumu "This Was". Jeho jedinou zastávkou na Slovensku bude 5. novembra 2008 Bratislava.


Pôvodne štvorica Jethro Tull vznikla pred neuveriteľnými 40 rokmi, v decembri 1967. Pilierom kapely sa stal škótsky skladateľ, textár, spevák, flautista, ale aj príležitostný hráč na gitaru, mandolínu a gajdy Ian Anderson. Názov Jethro Tull si kapela zvolila podľa poľnohospodárskeho vynálezcu z 18. storočia. Neskôr zakladajúceho gitaristu Micka Abrahamsa nahradil Martin Barre, ktorý je spolu s Andersonom najdôležitejším členom súboru a figuruje už na nahrávke "Stand Up" z roku 1969. Tá sa zároveň vyšvihla na prvú priečku britských albumov a jeho nasledovník s názvom "Benefit" sa presadil aj v zámorí. V USA dosiahol 11 priečku a kapela si vyslúžila pozvánku na festival Atlanta Pop, kde vystupovala pred viac než 200 000 diváckou kulisou. Ku kľúčovým albumom Jethro Tull patria opusy "Aqualung", "Thick as a Brick", "A Passion Play", či "Too Old to Rock'n'Roll, Too Young to Die". Ian Anderson a spol postupne rozvinuli pôvodné bluesové zameranie kapely na charakteristickú symbiózu rocku, folku, jazzu, staroanglickej hudby a nenechali sa príliš zaskočiť ani nástupom elektroniky.
Kapela vo svojej doterajšej kariére predala 41 miliónov kópií nosičov a značka Jethro Tull má zároveň na konte 60 zlatých a platinových albumov. Ich záznamy dokumentujú doposiaľ viac ako dvetisíc koncertov, ktoré v 37 krajinách navštívilo viac než 15 miliónov fanúšikov. Za album "Crest of a Knave" JT získali v roku 1989 cenu Grammy.



Autor: Branislav Rod
Dátum: 29.08.2008
Foto: jethrotull.com
Zdroj: ticketportal.sk

Čo si myslíš o tomto článku?

Ak chceš pridať svoj komentár, tak sa prihlás. Ak ešte u nás nie si zaregistrovaný, tak sa zaregistruj.