Hudobnici.sk - Tvoj svet hudby

Apple na love na užívateľov Windows

Spoločnosť Apple včera predstavila významnú novinku, keď uviedla softvér umožňujúci inštalovať WinXP

hudobnici.com/users/foto/redaktori/OSX-logo.jpg" align=baseline border=0> Spoločnosť Apple dnes predstavila významnú novinku, keď uviedla softvér umožňujúci inštalovať a natívne používať Windows XP na Apple Intel počítačoch. Novinka je zaujímavá aj pre užívateľov v súčasnosti využívajúcich iba Windows uvažujúcich o Mac OS X, keď im v oveľa väčšej miere ako doteraz sprístupňuje tento kvalitný operačný systém. Hodnota akcií Apple vyskočila za dnešný deň až o 10%. Významnú novinku, ktorú verejnosť očakávala v sobotu 1. apríla, keďže spoločnosť v tento deň oslavovala 30 rokov od svojho vzniku, predstavila až dnes spoločnosť Apple. Spoločnosť oznámila, že oficiálne začína podporovať natívne používanie Windows XP na svojich nových počítačoch založených na Intel procesoroch uvedených na začiatku tohto roka, keď poskytuje k dispozícii zadarmo na stiahnutie softvér Boot Camp umožňujúci na Apple počítačoch natívne spúšťať Windows XP.
Boot Camp umožňuje v súčasnosti vytvoriť tzv. dual boot Mac OS X a Windows XP a pri štarte počítača zvoliť, ktorý zo systémov sa naštartuje. Väčšina odborníkov predpokladá, že tento krok bude mať za následok výrazné zvýšenie predaja Apple počítačov ale tiež výrazné zvýšenie používanosti mimoriadne kvalitného operačného systému Mac OS X. S týmito názormi sa stotožňujú zrejme aj akciové trhy, ktoré zareagovali mimoriadne pozitívne, keď po oznámení novinky dnes hodnota akcií spoločnosti stúpla až o 9.87%.

Svoju stratégiu a zámery Apple jasne naznačila už skôr tento rok, keď sa aktívne snažila ukončiť činnosť stránok ponúkajúcich návod na beh nelegálne modifikovaného Mac OS X na inom ako Apple hardvéri, naopak proti stránkam súťaže o beh Windows XP na Apple počítačoch aktívne nebojovala. Boot Camp mimoriadne pozitívne privítajú súčasní užívatelia platformy Apple, ktorí ale z rozličných dôvodov boli nútení využívať aj Windows a mať tak dva počítače. Novinka samozrejme tiež podporí predaj Apple hardvéru, keď jedinou prekážkou pre mnoho súčasných užívateľov Windows bola nemožnosť používať Windows na kvalitnom Apple hardvéri.
Špeciálne sa to týka nových notebookov a Mac Mini počítačov založených na Intel procesoroch, ktoré v súčasnosti nemajú zodpovedajúcu konkurenciu u ostatných výrobcov. Podpora Windows poteší aj užívateľov Windows uvažujúcich aj o používaní Mac OS X. Veľa z nich sa doteraz k tomuto kroku neodhodlalo, keďže by potrebovali nový Apple hardvér, ktorý by bol ale nepoužiteľný pre Windows a prostriedky naň by boli prípadne zbytočne vynaložené, ak by sa nakoniec užívateľ rozhodol naďalej využívať primárne Windows. Nový softvér tak umožňuje v súčasnosti aj užívateľom Windows zvažovať pri kúpe nového hardvéru Apple hardvér a minimálne si operačný systém Mac OS X vyskúšať. Podľa viacerých odborníkov ide totiž o v súčasnosti najkvalitnejší operačný systém, ku ktorému len za prvých 9 mesiacov minulého roka migrovalo milión užívateľov Windows. Boot Camp prekonáva prekážky, ktoré kladie spusteniu Windows používanie EFI namiesto BIOSu v Apple počítačoch, zároveň umožňuje zmenšiť existujúcu Mac OS X partíciu a vytvoriť novú pre inštaláciu Windows. Okrem toho Boot Camp obsahuje a na CD užívateľovi vypáli všetky potrebné drivery pre Windows. Okrem Boot Campu, ktorý bude priamou súčasťou pripravovaného Mac OS X 10.5 (Leopard), stiahnuteľného v beta verzii z tejto stránky je tak potrebné k nainštalovaniu a používaniu Windows XP na Apple počítačoch iba inštalačné CD Windows XP SP2. Zdroj: dsl.sk, apple.com



Autor: Branislav Rod
Dátum: 10.04.2006

Čo si myslíš o tomto článku?

Ak chceš pridať svoj komentár, tak sa prihlás. Ak ešte u nás nie si zaregistrovaný, tak sa zaregistruj.