Hudobnici.sk - Tvoj svet hudby

Robo Grigorov - Complete Of...

Prvý kompletný výber jeho hitov od roku 1984 až po súčasnosť.

Ako už samotný názov výberovky napovedá, ide o prvý kompletný výber jeho hitov od roku 1984 až po súčasnosť. Na dvoch diskoch nájdete spolu 36 skladieb, z ktorých niektoré sa doteraz na žiadnom nosiči nenachádzali. Ide napríklad o kompletnú pôvodnú nahrávku skladby Obyčajné nohy, ktorá sa na album v r.1988 dostala iba v skrátenej podobe. Alebo aktuálny rádiový hit – elánovskú skladbu Ja viem. Výber obsahuje aj jednu úplne novú skladbu s názvom Na kolenách dotýkať sa hviezd, ktorá sa do rádií pripravuje na budúci rok a bude podporená veľmi zaujímavým videoklipom.

Rozmýšľal som, ako najvýstižnejšie označiť Roba Grigorova a nenapadlo mi nič neoriginálnejšie, ako Umelec. Ešte výstižnejšie? Tak potom Pán Umelec. Hudobník, rebelant, ktorý to nemal na ružiach ustlané, muzikant, ktorý nechce prepierať svoje súkromie (o to sa proti jeho vôli ochotne starajú iní) a publiku sa chce rozdávať prostredníctvom svojich pesničiek. Chlapec s gitarou, ktorá mu ešte nejakým zázrakom natrvalo neprirástla k telu, spevák s osobitým prejavom a tiež tak nepopulárne slovo, ako hitmaker. To všetko je Robo Grigorov.

V druhej polovici osemdesiatych rokov vydal svoj debutový album, ktorý dodnes mnohí označujú za ťažiskový a revolučný projekt československej hudobnej scény. Pripravil naň toľko pesničiek, že rovno vystačili na dve platne, avšak v deň, keď vyšiel jeho druhý album sa do obchodov vybrala aj skupinka komunistických pohlavárov, album stiahla a zošrotovala. Rebelanta Grigorova doma neudržalo vôbec nič a odišiel do Belgicka. Produkoval aj tam a dokonca vydával albumy. Po revolúcii sa vrátil, vydal ešte jeden album v Opuse a potom nastalo obdobie absolútnej neprehľadnosti, ktoré dnes škodí najmä samotnému interpretovi. Jeho albumy totiž vychádzali vo vydavateľstvách (mnohokrát ani nie poriadne hudobných), ktoré dnes neexistujú a v čase, keď by si Grigorov zaslúžil vydanie kompletnej diskografie na CD, je tu problém, že k niektorým pesničkám sa nemožno ani dostať.
Prečo práve teraz? Odpoveď je jednoduchá. Po niekoľkých rokoch akéhosi mlčania, kedy Grigorov vydával albumy, ktoré by sa hravo uchytili aj vonku, no nášmu komerčne naladenému poslucháčovi pripadali akési cudzie, sa pred dvoma rokmi Robo vrátil s fenomenálnym albumom Balady a opäť si získal srdcia poslucháčov. Okrem jednej platne noviniek pridal aj vtedy už tretí výber svojich najväčších hitov. Aj ten však bol zostavený prevažne z piesní, po ktorých nebolo treba pátrať v dávno zaprášených archívoch. Na toto sa podujalo až vydavateľstvo Sony BMG, ktoré Grigorova zobralo pod svoje krídla, čím Robo opäť naplnil svoj status, že najlepšie je vydávať každý album pod inou hlavičkou, aby v tom bol čo najväčší neporiadok. Našťastie, Sony BMG sa podujalo na pomerne ťažkú úlohu a rozhodli sa, že po výberovke Chodci sveta prinesie na trh skutočný komplet Grigorovových hitov a boli ochotní pátrať naozaj všade. Aj keď to ešte nenapĺňa status kompletnej diskografie, už sú tu prvé kroky k skutočnej kompletizácii, ku ktorej mne osobne však ešte chýbajú minimálne dve skladby, ale postupne.

Robove Complete Of prináša 36 skladieb a skutočne mapuje jeho kariéru od čias prvého hitu Žuvačka za uchom, až po hit Povedzme a niekoľko noviniek. Album prináša prehľad toho najsilnejšieho, čo Robo urobil pre vydavateľstvo Opus, pričom sa dôraz kladie konečne aj jeho druhý album Nohy, z ktorého sa na albume nachádzajú aj iné pesničky ako Pocta Majakovskému. Najúžasnejšie však je, že Sony BMG dokázali rokovať aj s vydavateľstvom Slovart, kde vyšiel Grigorovov album s hitmi Ona je Madona, Modlitba lásky, či Všetci sa zídeme v jednej posteli. Niekde v tomto medziobdobí však Grigorov vydal ešte album Národ Kanibal (vtedy pravdepodobne len na magnetofónovej kazete) s hitmi eŠTéBé, či Spoveď chuligána. Tá druhá sa na albume nachádza, avšak chránená právami Forza Music a ak si dobre spomínam, tak túto vynikajúcu kazetu vydalo ktorési, skôr knižné, než hudobné vydavateľstvo a je to bezpochyby projekt, ku ktorému vlastní práva niekto, s kým nielenže je ťažké rokovať, ale je pravdepodobne ťažké ho aj nájsť. Je to však škoda, pretože práve tento album je jedným z tých, ktorý by si zaslúžil reedíciu na CD.

Nateraz je tu však 36 najväčších Robových hitov, ktoré sú geniálne, skvostné, unikátne. Dvojalbum, ktorý sa počúva veľmi dobre a rovnako dobre sa na neho aj pozerá. Robo ani tento raz neostal nič dlžný svojej chuti obaliť svoje jedinečné skladby do jedinečného obalu. Famózny papierový obal je doplnený o obsiahly booklet plný reprodukcií umeleckých obrazov. Navyše potlač samotných CD je viac než umelecká. Nádherný digipackový obal vytvoril akademický maliar pán Štefan Polák a svojím výtvarným stvárnením dodal albumu punc hodnotného a exkluzívneho hudobného darčeka

Robo Grigorov sa na scénu vrátil s výberom toho najsilnejšieho a najlepšieho zo svojej tvorby. Chýba snáď len spomínané eŠTéBé a duet s Marikou Gombitovou Koncert našej lásky, z ktorejsi televíznej relácie. Grigorov vydal album, ktorý je dôstojnou rekapituláciou jeho nedoceneného umenia. Keby totiž žil niekde inde, tak je z neho svetová hviezda. Takto môže maximálne dať svojim fanúšikom zo seba maximum po hudobnej i vizuálnej stránke a veriť tomu, že uveria tomu, že to s nimi myslí úprimne a nebudú si jeho hity sťahovať z internetu. Pri iných možno nie, ale v tomto prípade by to bol naozaj hriech.

Vydavateľstvo: Sony BMG Music Entertainment, 2008
Celkový čas: CD1: 69:44, CD2: 71:16


Zoznam skladieb:
CD 1:
Bol raz jeden žiak – Espresso Orient – Chodci sveta – Som stále rovnaký – Dvaja – Dýchanie z úst do úst – Dva roky prázdnin – Posledný valčík pre Európu – Tajomstvá starej izby – Zrúcanina – Aká vlastne si – Obyčajné nohy – Mám 300 mesiacov – Edo – Žuvačka za uchom – Po víne – Začnite žiť – Pocta Majakovskému

CD 2:
Ja viem – Povedzme – Bosý a sám – Na kolenách dotýkať sa hviezd – Modlitba lásky – Taxi ešte jednu zapáľ – Čierne tulipány – Kým ťa mám – Spoveď chuligána – Miss padlých anjelov – Všetci sa zídeme v jednej posteli – Zbohom zásadám – Ona je Madona – Daruj mi jednu noc – Niekedy nestačí... – Láska pivo anjel smútok – Neviem či viem – Mesto Betlehem


Autor: Branislav Rod
Dátum: 09.01.2009
Foto: Sony BMG
Zdroj: Sony BMG

Čo si myslíš o tomto článku?

Ak chceš pridať svoj komentár, tak sa prihlás. Ak ešte u nás nie si zaregistrovaný, tak sa zaregistruj.